Dukkehus, dukkehuset, indlagt lys, gør det selv

http://www.cdhm.org/tutorials/learn-to-tapewire-a-dollhouse.html 09-06-08
lær at indlægge lys i dukkehuset.

http://www.dollhouse-miniatures.com/toms-tips/tips.html 

Cirkit lign.

http://community.webshots.com/album/139274832GytFHn

Mere indlagt lys, masser af billeder

http://www.hobbyhouse.co.uk/electric.htm

God side om lys i dukkehuset

Tre gode sider om lys jeg har fundet på nettet

Skal der lægges lys ind. skal det helst laves inden der skal males og tapetseres,, så de skjules bag dette. 

VIGTIGT Hvis du ikke satser på at indlægge lys her og nu, 

Syntes jeg at man alligevel skal lægge ledninger ind og med  et udtag nede i et af hjørnerne på bagsiden, hvis man senere, alligevel gerne have de lamper til at lyse, som man jo  sætte i loft og vægge alligevel, for at det skal se rigtigt ud, hvad er et hjem uden lamper.

Jeg har på vores dukkehuse altid brugt at lave det selv, de første forsøg var ikke vellykket fordi ledningerne var limet fast i riller på lofter og vægge, uden mulighed for at trække i disse, så de blev længere, det var meget svær at lodde lamperne fast på disse ender der stak ud, så fandt jeg på det med sugerørene, måske ikke verdens bedste system, og dog  det er brugt af elektriker, i en menneskealder i almindelige huse i fuld størrelse, med ledninger i vægge og lofter.

Vil du have lys med et af de kendte systemer Cir kit eller Mini mundus til dit dukkehus, bliver du også nød til at lægge ledninger ind/limer på væg og lofter når huset er samlet.

Er det svært at lave lys i dukkehuset?, NEJ men der mange meter ledninger der skal limes fast på væggene , men har du penge nok og du  vil betale, kan du købe et færdig system som de omtalte, det er to striber af kobber folie ved siden af hinanden, det er lige så let som at rulle et stykke tape af en rulle tape. og man limer tapen på væggene, gulve lofter, hvorefter der males tapetseres, herefter laver man to huller gennem tapet/malingen, gennem de to kobberstriber (plus og minus) presser et tynd rør i (et gennem plus og et gennem minus kobberstriberne) der hvor lampen skal være, tilslutter lampen i disse rør, det hele (kobberstrimlerne) tilsluttes en transformator, som tændes og lyset virker

Jeg laver lys ved hjælp af sugerør, hvori der senere trækkes ledninger, sugerørene er lagt i en fræset rille  i vægge lofter og gulve.

Her kommer ledningerne ud på dukkehuset bagvæg hvor de samles evt. lagt i fræset riller.

Sugerørene er lagt ind, de samme steder, som de færdige systemer er limet på væggene.

Fræset rille med sugerør

 

Der fyldes lim i rillen

Sugerørene presses ned  

Sugerør på plads

 

  

Rillerne fyldes med spartelmasse

Jeg fræser en rille i samme tykkelse/bredde/dybde i side vægge og gulve så der er plads til et af de tynde sugerør, (de er ikke lette at få fat i, købe mere) der hvor ledningerne/lampestederne skal være og limer tynde sugerør ned i denne rille, rillen skal ikke være dybere end at sug rørene er inden/nede i pladen. 

Du skal bruge en boremaskine med et fræsejern  samt en styreliste (træ liste)

I de fræsede riller limer jeg sugerør ned, er limen tør.

Fylder jeg resten af rillen med fyldmasse (spartelmasse) er dette tørt sliber jeg med en slibeklods men fint sandpapir, og væggen/gulve er færdig, dette gøres i alle  dukkehusets vægge/gulve. inden det samles. 

Her er fordelen at knækker der en ledning, er den let udskifte. 

OBS Lav en skabelon af vægge/gulv for hver rum, hvor ledningerne/sugerørene er markeret, for senere brug, når der skal trækkes ledninger.

 

 

Her ses rillerne til loft lyset som er lagt i gulvet ovenpå stuen 

 

wpe1A.jpg (12198 byte)  

 

   

LAMPER:

Vær opmærksom på når du køber/montere lamper, at pæren let skal kunne skiftes ud, da den ikke lyser evig, det vil være ærgerlig hvis man skal ødelægge vægge og lampen, fordi ledningen er indsat i lampen hvorefter røret til ledningen er bøjet og ledningen er umulig at få ud af lampen/røret når man senere skal skifte en pære. 

ledninger set fra bagsiden

Ledningerne føres til en transformator

 

Til toppen til startsiden

 

 

 

 

 

 

 

Hit Counter