dukkehuset finer, plader, andet træ, byg, lav det selv 

Man vælger at bygge huset i finer eller andet egnet materiale (MDF plader),

Finer er lavet af tynde lag træ, der er placeret vinkelret på hinanden, og limet sammen, en god finerplade er limet sammen af mange lag, clik viser fremstillings princippet

 De to øverste plader er MDF. plader, de fire underste plader er østen finer, der er en tydelig forskel, der er huller og meget løs finer i lagene, her ses det tydeligt at kanterne er  ikke bliver pæne, selvom vi har savet på en meget dyr rundsav på en fabrik. 

Der er mange forskellige finer plader der kan bruges, desværre laver mange deres dukkehuse i alt for dårligt finer, pga. af prisen, men det kan ikke betale sig, at spare lige her, det giver masser af surt efter arbejde og problemer, inde man er færdig og det tager for lang tid at bygge huset og hvis man har eller får oldebørn og de skulle have lidt glæde af det store arbejde du har lavet, og det skulle jo stadigvæk eksistere til den tid.

Gode finerplader som  birkefiner, er bestemt  noget af det bedste, det er til gengæld meget dyrt, og andet kan  bruges

Jeg ville aldrig lave et dukkehus i dårligt østen finer med få lag (billede) (men det bestemmer man selv ) fordi det er billig, og lavet af billig træ, og det kan man godt se.

For det første kan noget af pladerne (øst fineren) have en ilde lugtende lugt, det er nok limen lagene er limet sammen, der fortager sig  først efter meget lang tid.

Nogle østen finer er lavet af få lag, hvor den inderste finer er meget grov, hvor der ingen hold er for skruer og søm. det er den yderste er også, grov men knap så galt,

Søm og skruer kan ikke holde i finer der er meget grov, ses tydeligt, på kanten af finerpladen. at der er mange steder, hvor der tydelig kan ses at der mangler finer, det siger sig selv, at skal kan flytte rundt med det færdige dukkehus, er der ikke meget hold hvis skruer og søm ikke sidder rigtig fast

Kanterne skal gerne skulle være jævne og pæne lige uden huller, når fineren er savet tilrette, så skulle der næsten intet arbejde være bagefter, når huset er sat sammen og man maler,

 Det er det ikke, hvis det er lavet af dårlig østen finer, med få lag,

Det dårlige øst fineren med få lag, giver alt for meget arbejde, inden man er tilfreds,  man kan komme ud for, at man skal ud spartle huset, (fylde revner og huller og  fuldspartle hele finer pladen )og beklæde det med grundpapir/tapet for at få overfladen pæn, inden man kan begynde den egentlige færdig maling og tapetsering af sit dukkehus, det er ikke lige det man vil ,når man har købt hus VEL! man vil have noget lavet færdigt i en fart, når huset er i huset,

De penge der i første omgang er sparet, er givet ud til andet materiale

Selvfølgelig kan man købe øst finer, med mange lag med en god kvalitet, kontroller kanterne, om der er mange lag og kanterne er fyldt ud, så der er hold til skruer og søm.

Som på alle plader kan kanterne få hakker, hvis  man er opmærksom, på at selve kanterne ikke tåler, alt for hårde slag, dvs. at skal et større dukkehus i plader flyttes op til fjerde sal, skal man ikke ramme væggen, trappe trinede, eller gelændere.

 MDF plader,  er fuldstændig glatte og kræver ingen større forarbejde,

MDF  pladerne er udmærkede. de er lette at arbejde i, pladerne er 100% jævne, kræver ingen større behandling, teoretisk kan man bare gå i gang med maler arbejdet, når man er færdig med at med at samle dukkehuset, når den sidste skuer er skuet i og limen er tør.

Er huset samlet, kan man grunde huset udvendig og indvendig, det jeg gøre, med en gang meget fortyndet olie baseret maling, træet må ikke være blank af oliemalingen, er malingen tør slibes over fladen med fin sandpapir 

 En fortyndet plastik maling kan også bruges, men man skal slibe lidt mere med fin sandpapir, som på den olie baseret maling, da træet vil rejse sig.

Fordelen med denne grunding er  at, det gør den efterfølgende  malerbehandling lettere.

MDF pladerne findes i flere tykkelse, om man skal bruge den ene eller anden tykkelse, vælger man selv,

Jer har lige lavet det omtalte større dukkehus i 10 mm. MDF plader, det kunne måske nok have være lavet i en tyndere plade, men  jeg var ikke sikker.

Mindre dukkehuse, kunne sikkert godt være lavet i tyndere plader.

Der findes andre plader. der alle kan bruges, nogle bedre en andre, med det ved din tømre snedker, byggemarked ansatte alt om.

Dog vil jeg ikke anbefale  spånplader, selvfølgelig kan de kan bruges, her er det igen kanterne, der måske er lidt sarte, men skal det ikke flyttes rundt på dukkehuset, kan de bruges.

Men de sluger meget maling, især kanterne.

Hvordan saver man huset ud? kan man selv?

Man kan save huset ud med en stiksav, men om det bliver godt nok, set med mine øje tror jeg ikke det bliver ikke særligt pænt, eller man kan også brugen en almindelig sav, men det er hellere ikke den rigtige løsning, selv om det var den, alle snedkere brugte, indtil alt blev elektrisk, måske kunne en snedker stadigvæk, da han har håndelag for at arbejde i træ, men han ville nok også vælge, at save dukkehuset ud på en elektrisk rundsav.

I mange større byer, er der i dag et medborgerhus, (borgerhus) et sted med værksteder hvor alle må komme og bruge disse, her er der som reglen også nogle, kan håndtere maskinerne, de er flinke til at hjælpe, man skulle jo nødig mangle et par fingre, til at holde skrutrækkeren med, når man er nået dertil hvor huset skal samles.

Skal man have hjælp fra en professionel snedker, koster det et eller andet, man bliver nød til at vide prisen inden, så man ikke får et chok når regningen kommer. 

Hvis en anden skal save huset ud, er det vigtigt at have nøjagtige mål med, jeg har prøvet hvor der manglede ca. 2 cm. på omtalte hus, og skal man selv skal save disse tilrette senere, er det meget svært.

OBS. Brug en støvmaske under til savningen at pladerne,

dukkehuset facader